Vrúbľovacie nožnice sú schopné vykonávať 4 typy štepenia: zámkový spoj, anglický dvojitý zámok, Omega spoj a drahokamová spoj.
Existujú 4 typy štepenia, aby sa uspokojili rôzne potreby rastlín, ktoré reagujú odlišne pri rezaní, takže je možné pracovať na ovocných stromoch, viniči, drobnom ovocí, kvetoch atď.
Vďaka týmto nožniciam je možné vykonávať štepy aj na malých rastlinách alebo na mladých vetvách s veľkou presnosťou, nie je potrebné rezať celú rastlinu s výhodou, že pôvodná rastlina zostáva zachovaná a môže poslúžiť opäť v prípade zlyhania štepenia.
Štepenie je kultivačná prax, ktorá vám umožňuje získať novú rastlinu alebo nové ovocie kombináciou častí dvoch rastlín rovnakého druhu alebo rodiny. Štepenie umožňuje vývoj a množenie mnohých rastlín, najmä stromových, alebo skôr ovocných stromov. Štepenie, vykonávané správnymi technikami a správnou starostlivosťou, vám umožňuje získať rastliny s vynikajúcimi estetickými výsledkami a kvalitnejším ovocím, ktoré sú odolnejšie voči fytopatogénom a najťažším klimatickým podmienkam. Medzi rastlinami, ktoré sa majú štepiť, nájdeme aj citrusové plody, ktoré sa môžu šíriť aj odrezkami. Štepenie vám umožňuje pestovať rôzne druhy citrusových plodov so zárukou získania rovnako dobrého ovocia ako hlavná rastlina v každom prípade.
Návod na použitie:
Rez vykonávame na materskej rastline na získanie podnože, a taktiež na rastline pre získanie štepu. Zostáva už len spojiť tieto dve časti tým, že oba štepy dobre zapadnú. Takto získaný štep musí byť vždy zviazaný a ošetrený, pretože to, čo sme urobili, je v každom prípade otvorená rana na rastline, ktorá musí byť zahojená. Na tento účel existuje na trhu množstvo produktov - balzamy a vosky, štepárske pásky a podobne pre dokonalé zahojenie a ošetrenie rany. Vždy používajte nožnice čisté, a pred každým štepom je vhodné ich dezinfikovať, aby rana na štepe bola čistá.
Kliešte sú veľmi odolné, pretože majú oceľové jadro a nylonové telo.